Opinii

Care este rolul unui antreprenor din transporturi

Un antreprenor din transporturi trebuie să aibă toate cărțile pe masă și ar trebui să știe exact când compania lui intră în incapacitate de plată. Ar trebui să cunoască foarte bine cashflow-ul companiei și factorul pe care noi îl avem ca și atu, stabilitatea financiară.

În cazul Euro Team GB Spedition și ea a avut probleme în trecut  dar a reușit să le rezolve. Nu am fost perfecți în această piață, am avut probleme, și astăzi mai sunt valuri de critici, dar foarte insensibile. Avem o regulă care dacă este respectată nu avem probleme cu plățile.

Până în momentul de față ținut în viață fără niciun fel de problemă pentru că am ajuns la un nivel destul de înalt la care ne putem finanța foarte bine, lucru pe care o companie mică nu îl poate face.

Time gap-ul care dă bătaie de cap oricărui antreprenor din transporturi

Este imposibil să atragi finanțare de sute de mii de euro pentru a susține capitalul de lucru,  pentru că există un „time gap”  în care se  încasează de la clienți, în termen de 60 de zile, și se plătesc transportatorii la 45 de zile. Evident există din start o diferență de 15 zile în care casele de expediții trebuie să supraviețuiască fără bani.

rol antreprenor transporturi

Apoi, vorbim de documentele originale pe care și transportatorul mic le așteaptă. Pentru acesta se ia în în calcul momentul primirii documentelor originale doar că și la noi durează să se prelucreze actele și pleacă cu Poșta Română care mai înseamnă alte 15 zile în medie în toată Europa.

Noi avem câteva sute de clienți când toată Europa unde trimitem aceste documente. Mai face încă 15 zile Poșta plus încă 15 acea diferență de care vorbeam mai devreme, sunt 30 de zile în care noi trebuie să supraviețuim fără a încasa, dar cu obligativitatea de a plăti la transportator.

Dacă tu că antreprenor nu înțelegi acest lucru și nu poți calcula cu exactitate de câți bani ai nevoie pentru a susține acest capital în cele 30 de zile care reprezintă cifra ta de afaceri pe acele 30 de zile  ești sortit falimentului.

Spre exemplu, dacă ești o firmă de 100.000 de euro  atunci ai nevoie de un capital de 100.000 de euro pe lună dacă ești o firmă de un milion de euro atunci ai nevoie de un capital de 3 milioane de euro pe lună.  Cu cât e mai mare firmă cu atât se schimbă mai multă regulile jocului.