Opinii

Fiecare companie are nevoie de oameni de încredere, dar cu o singură condiție

Dacă tu ca antreprenor nu ai doi sau trei oameni de încredere în companie, în zona de top și middle-high management, atunci ai toate șansele să pierzi pe tabla de șah a afacerilor. Ca lider al unei companii de milioane de euro, trebuie să deleg task-urile pentru bunul mers al lucrurielor, astfel încât eu să mă pot ocupa de noi parteneriate. 

Am trei oameni cu care discut zilnic în Euro Team Gb Spedition. Sunt oamenii mei de încredere. Recomand acest lucru tuturor antreprenorilor care vor să își dezvolte o afacerea. Cei trei oameni de încredere trebuie să fie persoane cu care rezonează, cu care se înțeleg extraordinar, dar este absolut critic că acești trei oameni să fie extrem de performanți.

Fără acești oameni este clar că nu poți să conduci o afacere. Este imposibil să faci acest lucru singur. Cine crede că poate să dezvolte singur o afacere de milioane se înșeală și este sortit eșecului.

Lipsa unor oameni de încredere, greșeală fatală pentru antreprenori

De fapt, cam asta este greșeala pe care am identificat la toți antreprenorii ce au pus pe picioare o afacere și au dorit să o dezvolte. Cred că pot controla totul. În momentul în care îți asumi și rolul de femeie de serviciu dar și pe cel de  director general și crezi că poți să faci toate joburile din compania ta atunci te îndrepți pe un drum greșit.

În momentul în care ai ajuns să ai o afacere de câteva milioane de euro trebuie să înveți să delegi și să ai încredere că oamenii pe care îi ai angajat pe anumite posturi își vor face toate atribuțiile pe care și le-au asumat. 

Mai departe, când tu pleci din companie, dacă lumea începe să se întoarcă cu susul în jos, să povestească de rău compania  sau alte lucruri de acest gen, toate acestea se vor  reflecta în relațiile cu clientul, în relațiile cu furnizorii, în relațiile cu transportatorii și așa mai departe.

Compania, ca o grădină cu flori

Dacă oamenii sunt împliniți și tu ai grijă de companie ca de o grădină cu flori, atunci lucrurile vor funcționa bine. Eu chiar așa îmi văd propria companie, ca pe o grădină cu flori.

Dacă o îngrijești și ai grijă de oamenii tăi, ei vor avea grijă de tine. Dacă în momentul în care îți apare o buruiană în grădină nu este smulsă la timp, atunci toată grădina îți va fi cuprinsă de aceste buruieni. Dar dacă o smulgi atunci când trebuie, toate lucrurile vor merge foarte bine.

Nu îmi este teamă să spun că, de-a lungul timpului, am făcut un astfel de reset al companiei.

La începuturile ei, grădina mi-a fost cuprinsă de buruieni dar am curățat-o, am replantat florile și au reinflorit. Drept dovadă, în fiecare an, compania mea înregistrează creștere a cifrei de afaceri de mai bine de 50%. Anul acesta mizez pe o cifră de afaceri de 12 milioane de euro.