Analize

Impozitarea diurnei sau cum să ne alungăm șoferii din țară

Impozitarea diurnei va alunga șoferii de tir către țări mai generoase cu impozitarea salariilor, iar România riscă să se trezească în aceeași situație în care se află Marea Britanie acum. Adică să aibă nevoie de 100.000 de transportatori și să nu aibă de unde să-i găsească nici dacă oferă salarii mai bune și anumite derogări de la legile în vigoare. 

 

Din păcate, în România nu prea mai este cale de întors pentru cei care pleacă. La noi, exodul forței de muncă, indiferent de sectorul economic din care provine, este ireversibil, iar acest lucru ne va costa, pe termen lung, mai mult decât o impozitare populistă pusă din incapabilitatea statului de a-și gestiona eficient propria vistierie.

Reformele fiscale locale și presiunile exercitate de pandemie asupra lanțurilor de aprovizionare amplifică incertitudinile cu privire la industria de transport din România.

Din punctul meu de vedere, industria de transport are un rol foarte important în Produsul Intern Brut al României. Statul ar trebui să protejeze industria transporturilor și pe transportatori, nicidecum să vină cu măsuri care să ajute la distrugerea ei.

Impozitarea diurnei, o bătaie de joc la adresa transportatorilor

Având în vedere că și așa avem probleme cu plecările din țară, mă refer aici la șoferii care pleacă în străinătate, la firmele care plătesc mai bine, impozitarea diurnei dacă se va implementa retroactiv va reprezenta un atac din partea statului asupra transportatorilor.

Cred că statul ar trebui să vină cu măsuri clare în care să impună reglementarea acestor lucruri, dar intr-un în interval de timp de minim doi ani. Și noi, ca orice industrie din România, avem nevoie de predictibilitate, unii pentru a ne crește afacerile, alții pentru a supraviețui.

În felul acesta câștigă și statul și câștigă și transportatorii. Statul ar trebui să facă un plan în care să stabilească anumite ținte exact așa cum face orice operator privat. Adică, să vină cu praguri pentru salariu minim, cu praguri de impozitare și tot așa, încât să forțeze orice afacere să fie cât mai transparentă.

Să ne spună că avem doi ani să implementăm toate aceste hotărâri pe care le iau și apoi să vină cu sistemul punitiv.

Așa ar ajuta și companiile de transport din România pentru că șoferii ar rămâne în țară și nu ar mai pleca peste hotare unde sunt mai bine plătiți. Șoferii noștri ar rămâne în țară pentru că s-ar simții bine plătiți și s-ar putea baza și pe o pensie, iar firmele ar ști cum să își transpună costurile cu salariile în costul de transport.

impozitarea diurnei la transportatori

Dacă vrei să distrugi o industrie faci ce ai făcut și până acum, iei măsuri negândite apoi, când cei țintiți nu reușesc să își îndeplinească îndatoririle, pui sechestru pe conturi.

Tu, ca stat, te bucuri că ai pus mâna pe niște bani, iar pentru că aceste companii nu au cum să își mai plătească șoferii, ei vor pleca din companii, companiile vor intra în faliment, iar pe termen lung, statul nu va mai încasa nicio taxă, nici de la firma și nici de la șoferii respectivi.