Analize

Vin mari întârzieri și scumpiri de Black Friday, Crăciun și chiar început de 2022

Cererea foarte mare de produse pentru această perioadă a anului înseamnă întârzieri și scumpiri de Black Friday, Crăciun și chiar început de 2022. Inflația pe anul acesta s-a dublat, potrivit estimărilor pe care le-au făcut până acum autoritățile și analiștii financiari. 

Volumul de transport crește foarte mult în această perioadă în întreaga piață, atât în Europa cât și în restul lumii. Acest lucru duce la un consum exagerat sau, mai bine spus, este influențat de un consum exagerat.

Partea cea mai proastă în toată această ecuație economică este că nu există atâta forță de muncă pe cât este nevoie pentru a face față unei cereri tot mai mari. Aici mă refer la șoferi profesioniști de tir și camion care să susțină industria.

Pe de altă parte, ca un alt minus, acum sunt tot mai multe state care impun restricții pentru șoferi, în contextul pandemiei, Adică dacă nu au teste sau dacă nu sunt vaccinați. Toate aceste restricții aruncă și mai tare în aer  cererea de produse de la nivel mondial.

Vine un nou val de scumpiri de Black Friday, Crăciun

Cel mai imediat efect pe care îl vom vedea din cauza tuturor acestor cerințe este o majorare a prețurilor pentru toate produsele. Și, bineînțeles, cel care le va resimți cel mai mult este consumatorul final.

Au crescut prețurile la combustibil, vor crește și prețurile la transportatori, prin urmare vor crește și prețurile produselor.

Peste toți acești factori se adaugă și cererea foarte mare care nu face decât să forțeze și mai mult majorarea prețurilor.

Deși autoritățile americane spuneau că inflația este una tranzitorie, ne convingem din ce în ce mai mult că nu este așa, iar acest lucru se va vedea în bugetul fiecărei familii, mai ales în România, unde creșterile salariale nu au fost atât de mari cât să acopere inflația tot mai crescută.

Analiștii financiari din România se așteaptă ca anul acesta să avem o inflație de minim 7%, în condițiile în care reprezentanții BNR afirmau la început de an, că toate creșterile prețurilor de consum vor duce la o inflație anuală de 3,5%.

scumpiri de Black Friday, Crăciun

În principiu, aici vorbim de o devalorizare a banilor la care toți românii trebuie să fie cât mai atenți. Din acest motiv, chiar dacă îmi afectează propria afacere, le cer să fie cât mai cumpătați atunci când vine vorba de achiziții, care poate nu sunt necesare pentru gospodărie.

Cel mai elocvent exemplu pentru România este chiar viitoarea așa zisă sărbătoare de Black Friday care vine cu reduceri false. Spun asta pentru că românii cred că  achiziționează la reducere dar, de fapt, nu fac decât să plătească mai scump un produs pe care cred că îl cumpără cu discount.

Deja întârzierile la produse care vor apărea de Black Friday sunt prea evidentă pentru a mai vorbi de ele. Transportatorii se așteaptă, unii din Ei chiar știu că și pentru achizițiile de Crăciun vor exista întârzieri foarte mari. Eu unul mă aștepți ca întârzierile din transporturi să se întindă și pentru prima parte a anului viitor.