Alimentele de bază s-au scumpit în România mai mult decât poate duce un salariu
Alimentele de bază s-au scumpit în România, dar cu toate acestea, ele se găsesc tot mai puțin pe rafturile magazinelor mici sau mari.
Teama românilor a fost alimentată de scumpirile la energie (electricitate și gaz), scumpirile la carburanti, dar și de criza din transporturile internaționale de care și eu am avertizat recent.
Oricum ar fi, inflația din România este pe un trend ascendent iar finalul de an, și poate chiar și începutul lui 2022 ar putea urma aceeași traiectorie.
Este foarte bine cunoscut faptul că în perioada de iarnă România se transformă din exportator în importator aproape net. Dar ce este și mai grav este că am ajuns importator și pentru produse sau materii prime pe care noi le producem și le și exportăm în condițiile în care, în cazul alimentelor am avut producții record.
Alimentele de bază s-au scumpit în România din mai multe cauze
Spre exemplu, numai importurile șării noastre s-a majorat cu 12,5% faţă de aceeași perioadă a anului trecut ajungând l o valoare de 6 miliarde de euro (5,85 miliarde de euro – ca să fiu precis).
Ca să vă faceți o idee despre scumpirile de care s-au produs de la un an la altul vedeți tabelul de mai jos:
Preţurile materiilor prime au crescut substanţial în ultimii doi ani, iar lanţurile de aprovizionare sunt şi ele afectate.
Transporturile au fost și ele influențate de toata aceasta cerere și spun asta bazandu-me pe datele de pe platformele publicate de bursele de transporturi.
În momentul de față, la nivel internațional există o cerere foarte mare de transport, dar aceasta nu poate fi satisfacutră din lipsa de șoferi sau a preșurilor foarte mici. Prețurile oferite de clienți pentru transportarea anumitor mărfuri face ca transportatorii să iasă în pierdere dacă le acceptă.
Nu m-ar mira, ca în următorii ani, dacă nu chiar de anul viitor, planetă să înceapă în anumite regiuni, să se confrunte cu anumite lipsuri alimentare. Iar aici mă refer la regiuni care până acum nu erau pândite de acest pericol.
Mai grav este că, în regiunile sărace, foametea se va accentua și vor ajunge să crească semnificativ decesele provocate de foamete (dar acesta este un alt subiect).
Scumpiri tot mai mari cam la aceleași salarii
Pe lângă alimente și produsele specifice de Crăciun au întârzieri foarte mari. Unul din partenerii noștri care aștepta containere cu jucării înainte de Crăciun a primti mesaj de pe lanțul de aprozivionare că acestea vor ajunge peste acâteva luni, adică undeva în apropierea Paștelui.
O situație și mai gravă este, după cum am spus și data trecută, la auto, unde mașinile noi, pot ajunge cu timpul de livrare la un an.
Iar dacă ne uităm peste datele furnizate de Institutul Național de Statistică, privind creșterea salariului în România, vom vedea că aceasta nu acoperă nici măcar o frântură din majorările de preșuri cu care se confruntă românii.
Spre exemplu, comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,9% în septembrie 2021.