Căderea prețurilor la carburanți, estimată pentru începutul lui 2022, dar puțin probabilă
Căderea prețurilor la carburanți în 2022 depinde de două grupuri de producători care se luptă să crească producția de petrol în urma pandemiei: OPEC și companiile care se ocupă cu exploatarea gazelor de șist din SUA.
Răspunsul lent al industriei petroliere globale la cererea în creștere în 2021 a contribuit la creșterea costurilor energiei și la presiunile inflaționiste la nivel mondial, potrivit unei analize Yahoo Finance.
Economia pare că își revine, asta dacă ne luăm după numărul de călătorii rutiere, feroviare și aeriene. Iar cererea globală de petrol aproape a revenit la nivelurile de dinainte de pandemie.
Cu toate acestea, oferta nu și-a revenit atât de repede – așa că pentru a ține pasul cu cererea, industria arde din petrolul păstrat în depozit.
Căderea prețurilor la carburanți, puțin probabilă
Prețurile de referință ale petrolului au crescut la maxime multianuale de peste 86 de dolari pe baril, iar unii economiști avertizează că țițeiul ar putea depăși 100 de dolari pe baril, amenințănd redresarea.
Agenția Internațională pentru Energie (IEA) se așteaptă ca piața de aproximativ 100 de milioane de barili pe zi (bpd) să devină excedent în primul trimestru al anului viitor și ca oferta să depășească cererea cu 1,1 milioane de barili pe zi, eliminând o parte din prețuri. Această ofertă excesivă ar putea crește la 2,2 milioane bpd în al doilea trimestru.
Aceste previziuni depind, totuși, de creșterea producției de către OPEC și aliații săi la 400.000 bpd pe lună, deoarece grupul cunoscut sub numele de OPEC + retrage încet reducerile pe care a fost forțat să le facă în timpul pandemiei.
OPEC + nu se apropie de obiectivele sale: a produs aproximativ 700.000 de barili pe zi (bpd) sub aceste niveluri în septembrie și octombrie. Acest lucru este cauzat în mare parte producătorilor africani de top, Nigeria și Angola, ale căror probleme de întreținere și investiții ar putea afecta producția anul viitor.
Dacă această subproducție continuă, ar putea șterge o mare parte din excedent în primul trimestru și ar putea menține piețele strânse mai mult timp. AIE și-a majorat prognoza pentru prețuri medii pentru 2022 la 79,40 dolari pe baril, chiar dacă a spus că o ofertă mai mare ar putea oferi o oarecare amânare.
Prețul petrolului ar putea ajunge la 120 de dolari per baril
Cu toate acestea, nu vin vești prea bune dinspre Rusia, care spune că prețurile globale ale petrolului ar putea crește până la 120 de dolari (106 euro) până la jumătatea anului viitor.
Totul este cauzat de capacitatea OPEC+ de a satisface cererea este riscată din cauza investițiilor insuficiente și a sancțiunilor, potrivit unui director executiv al PJSC Rosneft.
„Astăzi, țările OPEC+ nu pot crește producția în măsura necesară pentru a satisface cererea”, a declarat Otabek Karimov, vicepreședintele pentru comerț și logistică al companiei ruse, la o conferință, citat de Independent.
„Ca urmare, există astăzi un deficit foarte serios de resurse energetice în întreaga lume. Desigur, acest lucru nu poate decât să afecteze prețul.”
Țițeiul a crescut cu aproape 60% până la peste 82 de dolari pe baril în acest an, deoarece redresarea după pandemie stimulează cererea, în timp ce OPEC+ și aliații săi nu fac decât să mărească treptat oferta.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat luna trecută că petrolul de 100 de dolari este „foarte posibil”, o viziune împărtășită de Eni SpA și Trafigura Group.
Bank of America crede că ar putea crește și mai mult la 120 de dolari până în iunie.