Analize

Autoritățile din România, rupte de realitatea economică

Autoritățile din România par total rupte de realitatea economică, asta dacă ar fi să ne uităm la una dintre cele mai importante instituții de monitorizare a indicilor economici, Comisia Națională de Prognoză (CNP). 

Potrivit acestei instituții, care în ultimii ani, nu a făcut decât să „îndulcească” cifrele pentru a da bine celor care sunt la putere, cursul valutar leu/euro va fi de 4,92 de lei.

Realitatea econommică deja îi contrazice pe bugetarii din CNP, mai precis, chiar Banca Națională a României care afișează un curs valutar deja mult apropiat de 4,95 de lei pentru un euro.

De asemenea, nici nu poate fi vorba de o media anuală apropiată de 4,92 de lei pentru un euro, avanând în vedere că mai tot anul a stat peste această valoare.

Pe de altă parte, dacă ne uităm la ce salariu mediu prognozează această instituție pentru 2025, veți spune că ar urma să curgă lapte și miere în următorii ani.

Potrivit estimărilor CNP, în 2025, salariul mediu pe economie ar urmă să ajungă la 4.751 de lei, în condițiile în care acum este 3.467 de lei. Adică cu aproape 50% mai mare în numai câțiva ani.

Ca o paranteză, și chiar dacă ar avea această creștere fabuloasă, în următorii ani, salariul mediu pe economie, tot ar urma să fie mai mic decât este salariul mediu în administrația publică. Acesta depășește în prezent suma de 5.000 de lei. Deci oricât ați munci în mediul privat, ca medie, nu veți reuși să depășiți salariul unui bugetar.

Autoritățile din România ne fac viața grea

Instabilitatea politică din ultimele două luni, lipsa de predictibilitate pentru mediul economic, dar și intemperiile financiare din plan internațional au pus o presiune imensă pe cursul valutar.

„CNP vede, în prognoza revizuită, un curs mediu euro de 4,92 în 2021. Apropo de perceptiile privind realitatea. Economia duduie în statistici și prognoze”, scria recent economistul Adrian Negrescu.

Analiștii financiari de la CFA România, prevedeau pentru următorul an un curs care deja sare cu câțiva bani peste pragul psihologic de 5 lei.

Dacă vă întrebați cum vă afectează pe fiecare dintre voi un curs valutar crescut, uitați-vă la ratele la credite, la servciiile pe care le plătiți în euro precum cablu, telefonie, internet, etc. Toate acestea se adaugă și pun o presiune și mai mare pe bugetul unei familii.

Mai mult, toate mărfurile pe care România le importă și sunt aduse de noi transportatorii vor fi mai scumpe pentru că acestea sunt plătite în moneda europeană.