Opinii

Pericolul care-i pândește pe micii transportatori

Micii transportatori se află în fața unui an care ar putea să le aducă falimentul multora dintre ei și asta nu din cauza lor, ci din cauza clienților. Nu spun că există clienți neserioși, ci că lumea va fi luată din nou pe sus de o nouă criză economică, iar plățile nu se vor mai face la fel de „rapid” ca până acum. 

Dacă micii transportatori nu au asigurat un cashflow, atunci aceștia se vor trezi în fața pericolului de faliment într-o lume în care clientul nu va mai putea să-și plătească obligațiile din cauza crizei. Analiștii economici deja vorbesc de o criză mult mai dură decât cea din 2008.

De aceea, recomand micilor transportatori și nu numai să aibă foarte mare grijă în viitor cu ce tipuri de clienți lucrează fiindcă există posibilitatea să nu mai fie plătiți.

Din acest motiv, ar fi bine să aibă surse de finanțare astfel încât să le asigură capitalul ce le va permite supraviețuirea pentru o perioadă de minim șase luni de zile Sau poate chiar un an.

Micii transportatori au nevoie de finanțare

Asta ar însemna că pe toată această perioadă ei nu vor depinde de neapărat încasări. Cu toate acestea întru un domeniu precum transporturile acest lucru este imposibil de realizat dar asta nu înseamnă că ei nu vor trebui să facă tot ce pot pentru a supraviețui unei crize pe care eu o întrevăd în 2022-2023.

Ce este un contract de factoring

Am luat aceasta definiție a factoringului de pe wikipedia pentru că acolo se explică mult mai bine decât aș putea să vă explic eu în ccuvinte simple.

„Contractul de factoring sau facturaj este un contract comercial de creditare la care participă o societate specializată (societate bancară sau o instituție financiară specializată) în încasarea de facturi, denumită factor, și o societate comercială furnizoare de produse sau servicii, denumită aderent”, se arată pe Wikipedia.

Aderentul urmărește să-și încaseze prețul facturilor înainte de termenul de scadență, iar factorul urmărește să obțină un beneficiu, de regulă un anumit procent din facturile pe care le decontează în avans. În activitatea de factoring ia parte și beneficiarul (clientul) care va fi notificat că trebuie să plătească factura la scadență factorului. Companiile de factoring se mai ocupă și de administrarea și managementul facturilor clienților, precum și de asigurări împotriva riscurilor de neplată a debitorilor.