Analize

Valul scumpirilor crește alimentat din mai multe direcții. Statul, incapabil să-l oprească

Valul scumpirilor pare că nu se oprește indiferent de ce ar vrea statul să facă sau simulează că face. Prețul gazelor și electricității sunt mult peste ceea ce poate duce salariul familiilor din România. De asemenea și prețurile la carburanți s-au majorat extrem de mult, iar acest lucru va duce la noi creșteri de prețuri. Clienții care au nevoie de transport vor trebui să plătească mai mult pentru a livra produsele, iar acest cost suplimentar nu va fi suportat de ei, ci de clientul final. 

Până la urmă clienții vor trebui să crescă prețurile pe care le plătesc pe transport pentru că altfel vor avea probleme în livrarea mărfii. Și dacă aceste prețuri vor crește în piață, totul se traduce prin faptul că românii sau consumatorii finali vor avea din nou de plătit mai mult.

Se va pune presiune pe buzunarul românilor, presiune financiară ce vine după creșterile de prețuri de la gaze și electricitate care au scumpit, la rândul lor, tot pe lanțul de consum.

Va trebui cumva să se oprescă aceasta creștere explozivă a prețurilor, atât la motorină, cât și la RCA, în condițiile în care nu se va întâmpla plafonarea prea târziu.

Valul scumpirilor, extrem de greu de oprit

Sper totuși că nu se urmărește falimentarea mai multor firme românești. Îmi doresc să cred că avem în stat un partener de încredere care va interveni într-un fel sau altul și nu ne va păcăli cu tot felul de povești despre probleme care de fapt nu există, cum că „avem probleme cu statul la vamă la intrare în spațiul Schengen”.

Acest lucru este un cost pentru transportatori, însă este una dintre cele mai mici probleme pe care noi le avem în momentul de față, și sincer, cred că poate fi ignorată. Cel mai bine pentru stat ar fi să intervină pe prețul motorinei și la asigurările obligatorii auto.

„Motorina și benzina s-au scumpit începând cu luna ianuarie 2022 și am ajuns să plătim chiar și peste 7 lei/litru la pompă. Statul, care prin TVA și accize ia jumătate din prețul motorinei și al benzinei, este principalul beneficiar al acestor creșteri”, spun vocile politice.

Toată această explozie a prețurilor pe lanțul de consum al românilor afectează întreaga economie și puterea de cumpărare a tuturor românilor. Prețul carburanților se reflectă în prețul tuturor produselor, însă veniturile oamenilor nu țin pasul cu aceste creșteri.

Soluția pentru scăderea prețurilor este ca statul să lase mai mulți bani în buzunarele oamenilor, reducând taxele pe care le ia din costul carburanților.

Veștile proaste continuă

Recent BNR a anunțat că rata anuală a inflaţiei este aşteptată să-şi accentueze puternic creşterea în trimestrul II din 2022, până la 11,2% în iunie, comparativ cu 8,6% în proiecţia precedentă, potrivit minutei şedinţei de politică monetară.

„În ceea ce priveşte evoluţiile macroeconomice viitoare, membrii Consiliului au discutat îndelung noul scenariu de prognoză, arătând că, în contextul datelor disponibile şi al reglementărilor în vigoare, acesta evidenţiază o înrăutăţire considerabilă a perspectivei inflaţiei, aproape exclusiv pe termen scurt. Astfel, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să-şi accentueze puternic creşterea în trimestrul II 2022 – până la 11,2% în iunie, comparativ cu 8,6% în proiecţia precedentă -, şi să descrească doar gradual pe parcursul următoarelor trei trimestre, pe o traiectorie mult superioară celei previzionate anterior, rămânând în decembrie 2022 la 9,6%, faţă de 5,9% în prognoza precedentă”, se arată în documentele BNR.