Analize

România ar putea intra în stare de criză. Ce înseamnă asta pentru noi

România ar putea intra în stare de criză, în condițiile în care Executivul desfășoară chiar la momentul redactării acestui material o ședință în care se discută gestionarea situației generate de agresiunea militară rusă din Ucraina. 

Peste o oră, în ședința de guvern ar putea fi adoptat proiectul de lege pentru instituirea stării de criză. Dacă se va institui stare de criză în România, ar însemna că aceasta deja a fost propusă de ministrul Apărării și avizată de premier, apoi introdusă printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

„Prin situație de criză în domeniul securității și apărării naţionale se înțelege situația în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de apariția unuia sau mai multor incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional, sau de ameninţări, riscuri şi vulnerabilități prin care sunt grav perturbate sau ameninţate condiţiile de viaţă, sănătate şi mediu, proprietatea, stabilitatea politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea şi apărarea naţională, precum şi alte valori constituționale care impun adoptarea de măsuri specifice prin acțiunea unitară a autorităţilor şi instituţiilor statului român, pentru înlăturarea cauzelor, gestionarea efectelor și revenirea la starea de normalitate”, potrivit unui proiect.

Stare de criză: presupune pregătirea pentru ce-i mai rău

„În situația în care, pe timpul stării de mobilizare sau a stării de război, resursele umane ale fortelor destinate apărării naționale nu pot fi asigurate cu cetățeni încorporabili, pot fi chemați, pentru îndeplinirea serviciului militar activ, cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare, alții decât cetățenii încorporabili, cu respectarea condițiilor prevăzute la art. 7, art. 22 şi art. 25-35.

(2) În funcţie de situația operativă concretă, Ministerul Apărării Naționale și celelalte instituţii cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securității naționale propun Consiliului Suprem de Apărare a Țării punerea în aplicare a prevederilor alin. (1).

(1) Rezerva de mobilizare cuprinde resursele umane care pot fi folosite pentru instruire, completarea or destinate apărării şi îndeplinirea unor misiuni pe timpul stării de urgentă, a stării de asediu, a stării de mobilizare sau a stării de război şi este formată din:

  1. rezerva operațională;
  2. rezerva generală.

Rezerva generală este formată din toţi cetăţenii români, bărbaţi, cu vârsta între 18 şi 60 de ani, care sunt cuprinşi în rezerva operaţională. Cadrele militare în rezervă care nu sunt cuprinse în rezerva operațională”, mai scrie în proiect.

Redau mai jos propunerea de proiect pentru starea de criză:

proiect stare de criză în românia