Opinii

De ce cash-flow-ul este mai important decât profitul?

Se preconizează o perioadă dificilă în toate domeniile de activitate, din acest motiv trebuie să luăm în considerare anumite aspecte pentru ca afacerea noastră să nu aibă de suferit.

De multe ori în transporturi profitabilitatea nu este atât de importantă precum cash-flow-ul. De ce spun asta?

Pentru că un business nu se consolidează doar din experiența dobândită pe parcursul anilor…. Cash flow-ul este un indicator important al solvabilității și lichidității unei companii de transport, indicând capacitatea de a achita datoriile scadente și de a avea resurse disponibile pentru noi investiții și dezvoltare. Dacă gestionezi eficient resursele financiare, orice afacere în transporturi poate fi profitabilă.

Chiar dacă mulți văd profitul companiei ca singurul indicator în succesul companiei, trebuie să înțelegem că acesta nu reprezintă statutul financiar al unei firme. Este posibil ca o companie să fie profitabilă, dar să nu poată crește sau să nu atragă investitori pentru a susține capitalul financiar.

Motivele pentru care cash-flow-ul este un indicator important în creșterea capitalului financiar al unei companii de transport:

        Un cash-flow pozitiv permite gestionarea eficientă a nevoilor financiare, aici ne referim la plata salariilor și a costurilor operaționale și la investirea în noi tehnologii și echipamente care duc la dezvoltarea companiei.

        Gestionarea eficientă a cash-flow-ului ajută la evitarea situațiilor de criză financiară care pot pune în pericol compania.

        Un cash-flow pozitiv ajută la atragerea de investitori și creditori dispuși să acorde finanțări care duc la creșterea afacerii și a profitului.

        Cu ajutorul cash-flow-ului compania poate să obțină reduceri de prețuri de la furnizori și să negocieze condiții avantajoase în contractele cu clienții, ceea ce poate conduce la o creștere a profiturilor pe termen lung.

Este important să calculăm periodic costurile și profitul pentru a putea lua deciziile cele mai bune pentru compania noastră!